Friday, January 06, 2006

humulus lupulus

burasi yakinda (veya uzakta) bira blogu olacak. simdilik boylece dursun, mayalansin biraz

10 Comments:

Blogger jackietreehorn said...

heyecanla bekliyoruz..

in maredsous 10 we trust..

9:41 AM  
Blogger ycurl said...

evet evet ben de merakla bekliyorum :)

1:43 AM  
Blogger divadeiwob said...

sanırım bu latince "bira biranın birazıdır" demek oluyor

6:42 AM  
Blogger koray said...

serbetciotu demekmis latincede.

blog icin calismalar hizla suruyor: cok bira iciyoruz, hepsi sizler icin :)

4:43 AM  
Blogger morticia said...

ii bekliyoruz bakalım.fazla mayalanması ii midir,kötü müdür? ona göre bekleyelim di mi ama..

3:53 PM  
Blogger  said...

arpa suyunun demini tutması ne derece önemliyse, tohuma kaçmaması da o derece önemlidir. fazla mayalandırmayın ama.

6:25 AM  
Blogger Emrah Akay said...

NASIL YAPILIR ?

Kullanılacak karışım maddeleri çeşit çeşit olsa bile, temel hazırlama teknikleri aynıdır. Bu konuda izlenecek adımlar aşağıda listelenmiştir.

1. ADIM DEZENFEKTE

Ilk adım ve evde bira yapımının en önemli aşaması, sıhhileştirme, steril çalışma bölümüdür. Bira ile ilişkiye giren herbir parça ekipman kaynatılmanın dışında ayrıca sterilize edilmelidir. Eğer iyi bir temizlik sağlanamazsa, bakteri oluşumu ile beraber bira bozulacak ve ekşimiş bir tat oluşacaktır. Evde bira yapımı ile ilgili dükkanlarda çok çeşitli sterilizasyon maddeleri bulunabilir. Ya da zaten halihazırda evde kullandığınız bu tür malzemeleriniz vardır. Bakteri ile kontağa geçtiğinde derhal öldüren ve yıkanıp durulanması çok kolay olan iyot bazlı dezenfektanlar bu konuda en iyi çözümlerdir. Antibakteriyel sabun ya da kokusuz klorlu beyazlatıcılar da etkindirler fakat su ile durulanmaları iyotlara gore çok daha zordur. Dezenfektanın eklenmesi Öncelikle bir kaba dezenfektan malzemeyi koyup su ile karıştırın. Tüm ekipmanı bu suda bir fırça ya da sünger yardımıyla fırçalayın. Eğer beyazlatıcı kullanıyorsanız, her 5 galon (yaklaşık 19 litre) suya ¼ fincan ekleyin. Tüm ekipmanı ilaçlı suda en az 30 dakika bekletmeniz gerekiyor. Şişe ve carboy ların dar ve uzun boyunlarına erişebileceğiniz özellikte bir fırça bulmanızı tavsiye ederiz. Plastik fermenterler ve şişelerde bakterilerin üremesine imkan tanıyacak çiziklerden ve lekelerden uzak olması gerekmektedir.
Durulama: Hemen arkasından tüm ekipmanı temiz su ile iyice yıkayıp havalandırarak kurumaya bırakın. Havlu kullanmayın.

2. ADIM SU VE TAHIL PARÇALARI

Bira tenceresine 1.5-2 galon (yaklaşık 5.5-7.5lt) soğuk su koyun. Geri kalan 3.5 galon (yaklaşık 13lt.) su buzdolabında soğutulmuş olmalıdır. Bu su daha sonra kaynayan sıcak bira karışımının soğutulmasına yardımcı olacaktır. Arıtılmış veya memba suyu daha iyi sonuç verse de şebeke suyu da kullanılabilir. Ezilmiş tahıl parçalarını suya atıp orta ateşte ısıtıp karıştırmaya başlayın. Yüksek ısıda pişirilmesi taşma ve dibinin tutması riskleri yüzünden önerilmiyor. Parçalar sadece kaynamanın bu aşamasında kullanılacağı için, şerbetçioğlu çorabı veya parça çantasına konabilirler ya da tüm ilave edilebilirler ve daha sonra çıkarılabilirler. Şerbetçioğlu çorabı kullanımı en kolay olandır. Çünkü bir çay poşeti kolaylığı ile parçaları tutar ve çıkarabilirsiniz. Kristal malt (biralık arpa) biraya karamel tadı verir. Alçitaşi eklenmesi Suya 1 çay kaşığı alçıtaşı ekleyin. Alçıtaşı ya da kalsiyum sülfat fermantasyon sırasında su kalitesini arttırmak ve suyun tadını bazı ingiliz biralarının tadına benzetmek için kullanılır. İsteğe bağlı katabilirsiniz. Pilsner biralar hariç pek çoğunda kullanılmaktadır. Parçaların Çıkarılması İlk kaynama işaretleri ile birlikte tahıl çantasını çıkarın ya da tahılları strain off. Kaynatmaya düşükten orta ısıya doğru devam edin.

3. ADIM MALT ÖZÜ EKLENMESİ

Karişim tam olarak kaynama noktasına geldiğinde, ev birasının en önemli karışım maddelerinden malt özü eklenir. Özler hafiften (light) serte (dark) sıvıdan katıya farklı formlarda olabilirler.Özün tipi biranın rengini belirler. Eğer konserve sıvı malt özü kullanırsanız, kabı birkaç dakikalığına ılık su ile ıslatmalısınız. Ilık su maltın yapışkanlığını azaltıp suya karışımını kolaylaştıracaktır. Konservede yapışan maltı tekrar kazanmak için, sıcak sudan biraz içine koyup bir kaşıkla sıyırın ve tekrar kaba boşaltın. Düzgün karıştırdığınızdan emin olun ve her zaman karışımı geniş bir kaşıkla alttan üste karıştırın.

4. ADIM HOPPING (ŞERBETÇİOTLARI EKLENMESİ)

Hopping karışıma acılık ve lezzet katarak malt şekerin tatlılığını dengeleyecek ve serinlik hissi efektini katacaktır. 3 aşamada uygulanır. Kaynatma, tatlandırma, sonlama. Kaynamanın farklı noktalarında karışıma bu üç farklı şerbetçiotu karışımını koymanız gerekmektedir. Farklı yapıları olsa da genelde şerbetçiotları plug ya da küçük toplar halinde kullanılır, çiçek formunun yerine. Daha etkin koku verirler. Bira yapım kiti alırsanız bunları hazır bulacaksınız. Bunlar acı olarak hazırlanmışlardır fakat lezzet ve sonlama yapılmamıştır. İstediğiniz takdirde bunları daha sonra siz katabilirsiniz.
a) Kaynama şerbetçiotlarını katın ve 30 dakika kaynatın.
b) Lezzet şerbetçiotlarını katıp 15 dakika daha kaynatın. İrlanda yosunu bu arada katabilirsiniz. Fermantasyonda biranın çökmesine ve temiz olmasına yardımcı olacaktır. c) Kaynamanın son iki dakikasında bitiş şerbetçiotlarını katın. Ek lezzet ve aromayı bu aşamada katacaksınız.

5. ADIM FERMENTERE TRANSFER

Karışımın ve suyun fermentere aktarımına geldi sıra. Karışımın çok acil soğutulması gerekir ki böylece suyla karışan karışım minimum 70 dereceye soğutulduğunda maya eklenebilsin. Fermentere eklenen soğuk su karışımı serin tutacaktır. Fazla parçacıklar fermentere eklenirken süzülmelidir.
a) Fermentere soğuk su koyun. 3..5 galonluk (yaklaşık 13lt.) soğuk suyu fermentere ya da carboya ilave edin. Bir parça tel ya da kağıt ataşı kullanırsanız huniden fermentere sıvı akışını hava kaçmasına izin vererek yardımmcı olacaktır.
b) Karışımı fermenterde süzünüz. Steril bir süzgeçle, karışımı 3.5 galonluk (yaklaşık 13lt.) fermenter/carboya dökünüz. Bu parçacıkların süzülmesini sağlar. Eğer parçacık torbası kullanmıyorsanız süzgeç zaten şarttır.
c) Kalan soğuk suyu fermentere ekleyin.
d) Hidrometre ile biranın alkol ve yoğunluğunun ölçülmesinin en az iki kez yapılması gereklidir. İlk okuma mayanın fermente olmamış biraya katılmasından önce ve fermentasyonun bitip bitmediğini anlamak için 7 gün sonra yapılmalıdır. Tüpün dörtte üçünü bira solüsyonu ile doldurun. Dereceyi içine bırakın. Hihrometrede hareket durunca potansiyel alkol ve özgül yoğunluk ölçülerini kaydedin. Özgül yoğunluk oranı size biranın yoğunluğunu gösterecektir. Eğer hidrometre etrafında kabarcıklar oluşursa, geçene kadar hidrometreyi hızla çevirin.
e) Isı 70 dereceye düştüğünde maya ekleyin. Biranın üstüne 1 paket ale mayayı serpin. Mayanın ölmemesi ve fermantasyonun oluşabilmesi için doğru ısıda katmak çok çok önemlidir.
f) Fermenter/carboyun üstüne hava valfini takın. 12-24 saat arasında fermantasyon başlayacaktır. Hava valfinden kaçan ufak kabarcıklar başladığının ilk sinyalidir. O anda şekerle beslenen maya CO2 üretmektedir.

6. ADIM MAYALANMA

İlk 24 saatte mayalanmanın işaretleri görülür. Tipik olarak ilk 2-5 gün kabarcıklar oluşarak hareketli geçecektir. 7-10 günde fermantasyon süreci tamamlanacaktır. Biranın hareketini gözlemlemek önemlidir. Örneğin gaz kabarcıklarının çıkış yoğunluğuna bakmak gerekir. Eğer 1 dakika içinde 1 kabarcıklanma oluyorsa işlem bitmeye yakındır. Kabarcıklar dakikada bir görülmeye başladığında ya da aktivite durduğunda, bira şişelemeye hazırdır.
a) Şişelemeye hazır mı mayalanma bittimi kararı için 2. hidrometre okuması yapılmalıdır. Ve ilk ölçümle karşılaştırılmalıdır. İki ölçüm arasındaki fark alkol yüzdesini verecektir. (Örneğin ilk ölçüm 7 ve ikinci 2 ise alkol olaranı 5% demektir.)

7. ADIM BİRANIN ŞİŞELENMESİ

İlk adım priming şekerin suda kaynatılması ve şişeleme kovasına ilave edilmesidir. Bu biraya karbonasyon verecektir. Mayalanmış bira şişeleme kovasına artan maya bırakılarak sifonlanmalıdır. İyi kalite bira daha sonra şişelere sifonlanacak ve kapaklanacaktır. Çevirip açmalı kapak olmamalıdır.
a) Şişeler de dezenfektan kullanılarak sterilize edilmelidir. Yine iyot bazlı bir dezenfektan önerilir. Şişe yıkayıcıları steril edilmiş şişelerin durulanması konusunda en hızlı ve etkin çözümlerdir. Kapaklarda suda kaynatılarak sterilize edilmelidirler.
b) Fementerin üstünden hava valfini çıkarın. Düz bir yere koyun. Şişeleme kovasını da aşağı yere. Sifonu az suyla doldurun üst ucunu U olacak şekilde tutun. Alt ucunu şişeleme kovasına koyun. Bira hızlı bir şekilde akabilir fakat siz yine de sıçratmadan ve gereğinden fazla hava eklemeden akıtmaya çalışın.
d) Priming; 1 kap suya 3/4 kap ölçek tahıl şekeri ekleyin. 10 dakika kaynatın ve sterlize şişeleme kovasına bu solüsyonu katın.
e) Şişelere sifonlama; Kovadan şişeler sifonlama. Sifonu tamamen şişenin dibine yerleştirin, yavaşça sıçratmadan sifonlayın. Şişeler tamaen doldurulmalı. Sifon çıkınca 2-3cm bir boşluk kalmalı şişede.
f) Steril edilmiş kapakları şişelerin üstüne yerleştirin. Kapak takma makinanızı şişe ve kapağın üstüne getirin. Sıkıcae ve yavaşça yanlarını aşağı itin ve serbest bırakın. Kapak şişenin tepesine yapışmış olacaktır.

8. ADIM YILLANDIRMA VE TADINA BAKMA

Oda sıcaklığında ve karanlık bir yerde 2 hafta bekletilmelidir. Lezzet ve carbonasyon ve tadın kalışı yıllanmayla artacaktır. Servisten önce soğutun. Serviste dibinde 2-3cm kadar bırakın. Dip çökelti biranın tadını gölgeleyebilir.

10:48 AM  
Blogger Emrah Akay said...

pardon kaynak: showtv.net
hehehe selam koray

10:50 AM  
Anonymous Anonymous said...

nası bişi olcak merak ettim :)

12:27 AM  
Blogger Yavuz Karaburun said...

ben alcaktım bu blog ismini ama çoktan alınmış :/

2006'dan beri de bişey yapılmamış kötü olmuş tabi.

2:20 PM  

Post a Comment

<< Home